Снимка: БГНЕС
fallback

Обявяването на независимостта на България през 1908 година е подценявано събитие. Подценяван е и празникът, който отбелязваме на 22 септември. Около тази позиция се обединиха Ивайло Шопски от "Бащино огнище" и директорът на историческия музей в Благоевград Кирил Алексиев в предаването "Операция История".

"Честит празник, макар и дълги години подценяван, пускан с недомлъвки, но голям празник за България. Подценяван, може би, защото не е имало някое епично кръвопролитие, не сме станали жертва на коварен заговор от страна на враговете. Но е факт, че Денят на независимостта оставаше в сянка дълги години. Напред се лансираха други празници", посочи Шопски.

"Денят на независимостта е важен, защото дори и само формално България придобива по-голяма тежест в международните среди с този акт, който предприема - да обяви своята независимост от Османската империя. От гледна точка на нашето житие и битие ние подценяваме това нещо, но имайте предвид, че според Берлинския договор България e трибутарно княжество", каза Алексиев пред Bulgaria On AIR.

За празника Шопски пожела на българите "един Малинов или един Ляпчев, който да ни поведе наистина и да ни обедини".

Алексиев добави, че е важно да сe осъзнава тежестта на всички тези празници, "а не да влизат в глупави противоречия за това кой празник е по-голям или по-велик. Всички те са едни етапи от съзряването и създаването на една модерна и силна държава. И най-сетне трябва да я имаме тази държава, без да се дърлят помежду си политиците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

.|.

преди 40 минути

Срам! Зависими и колонизирани от убийци и кръволоци! Какъв ден на независимостта?! Ден на колониалното робство е това!

5

АзъКанъАзъ7112136860

преди 1 час

Тия евреи осмяно-съветскинв Днес пак ме оставят да пиша нощем,а сутрин ме блокират,че сакън да не вземе некой комар дс ми прочете коментарите. Истината е ,че са сригнали до дъноро на шизофренията,защото те си публикуват глупостите,те си пишат позитивбите комвнтари,те си пишат и отрицатвлните коментари. Еврейска шизофрения!

4

АзъКанъАзъ7112136860

преди 2 часа

Пълна шизофре ия е дс се празнува някаква независимост,която я няма в България от времето на моите предци Кановете. Ама не пълна,а препълна шизофрения. Първото условие да има Българска Независимост е нихилирането на всичките малцинства в България,които са разни еврейски племена. Няма друг начин.

fallback