Снимка: личен архив
fallback

Публикуваме правото на отговор на Натанаил Гайд във връзка с публикуваната статия в Dnes.bg "Пресконференция алармира за най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години". Ето отговорът му без редакционна намеса:

През изминалата седмица бяха изговорени и написани огромно количество лъжи и клевети по мой адрес, както и по адрес на моя баща - Цветан Гайд, моя брат - Георги Гайд, Академия Орфика, Институт по Т-наука, Тракийската Църква и множество други.

За да мога да отговоря на въпроса защо се случва това, първо трябва да се изясни кои са Йотови. Те са били част от наши екипи в различни дейности, както в Академия Орфика, така и в Институт по Т-наука, но в средата на 2023г., Тодор Йотов пожела да бъде признат от веризповеданието Тракийската Църква, в която никога не е членувал, за „министър-председател“ и кардинал.

Което е толкова абсурдно, колкото звучи.

След дълга кореспонденция с тях, Йотови напуснаха екипите и общностите ни. Сега обаче, година и малко след тези събития, Тодор и Боряна Йотови излизат с бомбастични клеветнически заглавия за „фалшификации“, „измами“, които по-надолу ще адресирам, но всъщност така промотирайки своята “нова“ книга.

Заглавието на конференцията - "Най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години – разкрита" е всъщност „знаме“ на очерняща кампания, която цели да убие обществения образ на оклеветените.

Няколко журналиста, от които поискахме право на отговор на публикациите им, ни казаха че публикациите им са платени от ПР агенция, и са пристигнали в редакциите им готови.

"Изследователите" с една издадена книга преди 12 години, правят пресконференция, за да се отрекат от нея и да хулят автори, които същите Йотови са посочили в библиографията на тази своя книга... Невероятна „сензация“!

Относно обвиненията във „фалшификация“:

Обвиненията за „историческа измама“ и „фалшификации“ са несъстоятелни. За фалшификация не може да се говори в случая, защото „противоречията“, които са „открити“ от Йотови в по-голямата си част са описани в самите книги "Тракийско писмо декодирано I-V".

Въпросната Боряна Йотова бомбастично хули прочита на Стефан Гайд на различни артефакти, който прочит самата тя е защитавала поне от 15 години, но забележете, не представя свой прочит.

Изследователската и лингвистична работа на д-р Стефан Гайд търси и семантичната връзка в посланията, изписани на древните глинени артефакти, като този подход дава резултатност в смислени послания от древните траки, в контекста на извори за тяхната вяра.

Боряна Йотова цитира друг учен, който смята че Стефан Гайд е „ограбил“, а именно Владимир Георгиев, но ако се запознае с неговите прочит и тълкование на множество артефакти, между които и Кьолменския надпис, и пръстена от Езерово, вероятно би могла да разпознае наистина смислова неконсистентност.

Относно древните документи на Светата Църква, открити от Стефан Гайд и поместени в сборниците древни документи Тракийските послания и Тракийските Хроники, достъпът, който д-р Гайд имаше до МНОЖЕСТВО библиотеки на духовни общности, не само във Ватикана, му даде възможността да направи нов прочит на древното ни наследство и историческата му истина.

Опитът една „изследователка“ без реален научен принос в сферата на историята и лингвистиката, която си няма понятие от древни езици и не прави разлика между старо-бохарски, бохарски и сахидски, да оспорва автентичност на документи и преводите им и да накърнява правото на заключения на независим учен, е поредният опит нефелни личности и лаици да съставят свои тези на чужд гръб и труд, за свои користни цели.

Съвсем скоро Институт по Т-наука ще излезе със становища и ОПРОВЕРЖЕНИЕ по тези обвинения, защитавайки научните трудове на Стефан Гайд и Цветан Гайд.

Относно Тракийската Църква:

Както вече казах, въпросните лица не са били никога членове на Тракийската църква. На манипулациите и внушенията, които обаче те правят, съм длъжен да отговоря.

Като регистрирано вероизповедание БЕЗ субсидии от държавата, Тракийската Църква има правото, както е и по устав, да приема дарения и членски внос.  
Всяко вероизповедание, където и да се намира то, се издържа и развива своята дейност посредством ДОБРОВОЛНИ дарения. Внушението, че събиране на дарения е противоправно е лукаво, а набеждаването на някого, като нарушител на законите на Република България, е престъпление.

Бяхме също обвинени, че насърчаваме пълнолетни млади мъже и жени да стъпват в тайнството бракосъчетание, подкрепяйки ги и в това да имат деца?!

Моето разбиране е, че това е полезно за обществото ни, особено ако погледнем демографията последните години, и би дало добри плодове, ако младите биват подкрепяни в тези си начинания.

Никога вероизповеданието Тракийска Църква не е възпирало брак между вярващ и невярващ, най-малкото заради посланията на Свети Апостол Павел в тази посока. В общността на братства в Тракийската Църква има множество бракове между вярващи и невярващи, но насърчаваме и единомислие във Вярата, подобно както и Българската православна църква изисква кръщелно и на двамата, които се венчаят.

Култът на Тракийската Църква е към Нашия Господ Бог и Спасител – Иисус Христос – Божият Син – Бог – Словото, Светата Троица – Отец, Син и Светия Дух.

Относно Фестивал Тракийски Мистерии:

Очернящата кампания има за цел и да урони престижа на Фестивал Тракийски Мистерии – продукт на Академия Орфика. След успешни предходни години, включително и с чуждестранни партньори, създадохме събитие без аналог, което както има своите хиляди почитатели,  но очевидно има и своите недоброжелатели.

Клеветническата кампания ДИСКРИМИНИРА на база верски убеждения организаторите, творците, изпълнителите и партньорите от Академия Орфика, като също така е застрашен и финансовия резултат на Фестивала.

Това е недопустимо в една европейска правова държава.

Относно „политическите“ ни амбиции:

Беше засегнат и Клуб Политическа Академия към Движение на обединените български родолюбиви общности – ДОБРО.

Сдружението е събирателно тяло на множество юридически лица, които си поставят за цел укрепването и запазването на българското наследство за следващите поколения. Клуб Политическа Академия, точно в този контекст, подготвя чрез разсъждения и дебат – следващото поколение държавници в политически трактовки, както и нравствени ценности, за да излезем от омагьосания кръг на винаги „виновните“ ни политици.

Да, клубът и сдружението имат политически амбиции да УЧАСТВАТ в ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ, което е тяхно неотменимо ПРАВО, уредено в Конституцията на Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 дни

МЕРАКЛИИТЕ ЗА ПРИМАСИ НА РЕЛИГИОЗНИ СЕКТИ ДА СИ ЛОВЯТ БАЛАМУРНИЦИТЕ И ДА НЕ ЗАНИМАВАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА С РАХИТИЧНАТА СИ ДУХОВНОСТ!!!

7

Ясно стана

преди 3 дни

До Както винаги ли е? Интересно е най-вече защо точно им се иска да е така на тез двамата Йотови. Познавам ги и винаги са обичали да имат и са го демонстрирали. То се вижда и в тези нападки. Жалкото е, каквото имат винаги е било за да им послужи само на тях. Не харесват да дават без да вземат... Сега искат да унищожат всички, които им помогнаха да се справят в трудните им времена. Ако някой ги изследва тях може да докаже чистата проба реваншизъм и злонамереност. Гнусна работа.. Жалко за тях.

6

И.И.

преди 5 дни

Така става, като се публикуват статии, колкото да има сензация и без адекватна проверка... Хубаво dnes, дали сте право на отговор, само че калта вече е хвърлена - не че истината няма винаги да излезе наяве, разбира се, независимо от злобните атаки. Надявам се поне повече хора да видят и отговора, а не да вярват първосигнално на жълтинките.

fallback