Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Българската сватба е многодневен празничен ритуал, изпълнен с много ритуали, обредни вещи, благословии и песни. Фолклористът Лилия Старева представя книгата си “Сватбата - празник на празниците”.

"Годежът слага началото на дългата поредица. Той е предизвикан от възрастта на младоженците, от желанието на родителите да се събере тази двойка. Това е традиционното. Сега преобладава желанието на младите от любовта", посочи Старева в съботното издание на "България сутрин".

Трапезата и хлябът имат голямо символно значение

“Слага се трапеза само при знаци за сключен договор. Ако не се разбира, че ще има брак, не се слага трапеза. Колкото повече са били предварителните разговори и е било трудно уговарянето, толкова по-обилна трябва да бъде трапезата. Тя е тази, която събира. Не е само наяждане и напиване, всяка вещ има своето символно послание", обясни Старева за Bulgaria ON AIR.

Булката може да даде знак, слагайки китката, която ѝ е подарила свекървата. Или като сложи бяла кърпа. Сладкият хляб също сближава младоженците.

Някога булката е била облечена в червено

"Сватбата е крачка в друг живот. Изследователите приемат, че символично невястата умира, за да се роди като жена и бъдеща майка. Не е лесно да се промени толкова животът на тези двама души. Трябва да кажеш "мамо", "тате". Изведнъж се разбърква цялото родословие и на единия, и на другия род, и трябва всеки да си намери мястото, за да стане здраво това семейство", подчерта фолклористът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 3 часа

Очаквайте втори том Изневярата и трети том Развода.Със любезното съдействие на съюза на адвокатите.

1

Анонимна

преди 4 часа

Особено в гетата, по 3 дни празник на празниците, което е и показателно за коефициента на интелигентност на писателката :))

fallback