Снимка БГНЕС

Паркирането пред детски училища и училища се превръща в поредна тема в предизборната борба. Регионалната комисия в НС не подкрепи внесен от депутати от ПП-ДБ проект за промени в закона за движението по пътищата. В него всички общини са задължени да осигурят по минимум 3 места за безплатно паркиране пред всички ясли, градини и училища в едночасовите интервали около каране и взимане на децата.

Проектът повдигна много въпроси и самите вносители признават, че изпълнението му на места в големите градове няма да е възможно. Те обаче настояват текстовете да се поправят на второ четене.

В момента Законът за движение по пътищата дава възможност на общините да определят зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието. Дали да има такива зони решават самите общински съвети с приемане на съответните наредби.

ПП-ДБ настояват за допълнителен текст, който да задължи общините да обособят във всички населени места по минимум 3 места за безплатен престой и паркиране в едносачови интервали за возене до и взимане от училище. Според вносителите това е особено важно в големите градове, защото на родителите им се налага да обикалят дълго време около училищата без да могат да спрат и оставят децата си, като понякога плащат и за синя зона.

Така на месец разходите за паркиране при оставяне на дете или ученик могат да са от 40 до 80 лв., коментира в комисия единият от вносителите - депутатът Венко Сабрутев. Проектът дава 6-месечен срок на общините да изменят наредбите и да обособят съответните паркоместа.

Предложението породи множество критики от страна на членове на комисията като неизпълнимо. Депутати от различни групи изтъкнаха и неефективността на подобно решение в големите градове, където в рамките на минути на училище се водят десетки деца.

Оказа се също , че тези въпроси не са били консултирани с кметове на големите градове, част от които са представители на партията на вносителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase