Снимка МО

Представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи са в България за участие на учението "Sea Breeze 2024.3" и съпътстващата го конференция "Sea Breeze 24.2 Fleet Commanders` Conference 2024" на командващите и командирите на военноморските сили на участващите държави.

"Целта на "Sea Breeze 2024.3" е да се отработят тактики, техники и процедури, свързани с борбата с минната опасност. България има водеща роля за осигуряване на сигурността в Черно море. По време на ,,Sea Breeze 2024.3“ ще бъдат отработени различни действия за борба с плаващи и дънни мини, както и други подводни дейности, включително и аварийно-спасителни“, заяви командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов.

В съвместните тренировки и действия, които се провеждат изцяло в териториалните води на България, ще се включат представители на тринадесет държави и общо над 150 военнослужещи.

Историята на ученията, които се провеждат в този формат и с тази насоченост от 1997 г., представи накратко вицеадмирал Томас Иши. "Фокусът на тазгодишното учение е насочен към осигуряване стабилността на Черноморския регион. След началото на руската инвазия са засечени над 105 плаващи мини, като най-малко пет плавателни съда са засегнати от тях. Това застрашава не само търговското корабоплаване, а и снабдяването с храни и стоки изобщо. САЩ, заедно със своите съюзници и партньори, са решени да работят за осигуряване на нормалното корабоплаване в Черно море, а начинът да се борим с минната опасност е като действаме заедно и подобряваме нашата съвместимост, упражнявайки различни процедури и тактики“, посочи командирът на 6-и Американски флот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase