Снимка БГНЕС

Районната прокуратура във Варна е образувала проверка по преписката за черните списъци, които местната структура на "Възраждане" направи на учители, обявили се против промените в Закона за предучилищното и училищното образование, станали известни като ЛГБТИ-промените. Проверката е възложена на ГДБОП, съобщава "Сега".

ГДБОП проверява дали има данни за извършено престъпление. Ако има такива, трябва да бъде образувано разследване.

Казусът със списъците, които хората на Костадин Костадинов направиха с призиви да се търси сметка от учителите, обявили се против закона, възникна в последните дни на август. Хората на Костадин Костадинов определяха подписалите се учители като "джендъри", които "паразитират" в училищата.

Законовите промени по руски модел, инициирани от "Възраждане" и прокарани с помощта на ГЕРБ, срещнаха недоволството на гражданското общество и Съвета на Европа, а Европейската комисия поиска обяснения от България. След като стана публично известно, че феновете на "Възраждане" публикуват списъци на учителите, възпротивили се на промените, Окръжната прокуратура във Варна се самосезира и образува преписка. След броени дни обаче горещият картоф беше  прехвърлен към по-долната - районна, прокуратура, тъй като окръжните магистрати прецениха, че няма данни за престъпления от тяхната компетентност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase