Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от тази в Eвропа. Част от лекарите казват, че ситуацията може да се влоши още повече. По-страшна прогноза предупреждава за ръст с 34% на инсултите към 2030 г.

"Това е прогностичен ръст, който изхожда от това, че след десетина години населението ще е още по-застаряло, процентът на млади хора ще е още по-нисък и тогава чисто статистически процентът ще е по-голям. Има и подмладяване на инсулта, което не трябва да се подценява. Ние в линията профилактиката на болестта сме доста назад", заяви доц. Росен Калпачки от Центъра за лечение на инсулт към УМБАЛ "Св. Анна" в студиото на предаването "Директно".

По негови думи причината за липсата на профилактика може да се крие в народопсихологията на българина, както и в липсата на познание към болестта.

"Национален план няма, няма и започната работа по създаването му. Тревожна е статистиката. Пада възрастта и липсва запознатост на проблема сред всички заинтересовани страни. За да започнем национален план, около масата трябва да застанат изключително сериозни заинтересовани страни, които да имат цел да се намалят този брой инциденти", категорична бе председателят на Асоциацията за инсулт и афазия Дорина Добрева пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 седмици

В училище навремето учихме биология. Сега предметът се казва Биология и здравно образование. По нищо не си личи, че младото поколение има здравно образование. Първо, ходи с дрипи, с голи глезени, кълки, колене, кръстове, глави....всичко, което за момента е най-модерно да се покаже геройство. Пушат, шмъркат, пият. Населението, вкл. медижите, масово тлъстеее. И се мързеливи, не ходи пеша. Лекарското съсловие веднъж не заяви някаква гражанска позиция по въпроса, за тях е добре да има хронично болни

38

Математик

преди 2 седмици

Така е в Кауфландия. Тежка комплексарщина , ядене на промоция , евтино пиене, наркотици на корем и после македонците ни виновни. Хахахха а

37

:(((((

преди 2 седмици

Болница "Св.Ана" защо не направи една статистика, чрез която да ни уведоми колко хора се разболяха от ковид само защото са постъпвали там за някакъв друг вид лечение и колко от близките им се заразиха там само докато чакат по коридорите да получат сведения за своите близки, лекуващи се в тази болница. И каква част от всичкитези заразени си отидоха от този свят вследствие на ковида? Възможно е това да се е случвало и в други болници, но в "Св.Ана" беше нещо като епидемия!

fallback