Снимка БГНЕС, архив

"Булгаргаз" ще коригира предложението си за намаление на цената на природния газ за септември и вместо първоначално заявените 2%, спадът ще е по-малък.

Това обяви изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов по време на днешното обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на новата цена на синьото гориво през септември.

Синабов обясни, че при подаване на заявлението на "Булгаргаз" на 12 август цената е била значително по-ниска от борсовата котировка TTF на нидерланската борса и крайни снабдители, които са клиенти на обществения доставчик, са поискали увеличение на количествата за септември. Това е принудило "Булгаргаз" да завиши количествата от газохранилището в Чирен, за да задоволи търсенето, което е довело до слабо повишение на първоначално заявената цена за септември, пише "Сега".

Общественият доставчик заяви септемврийска цена от 59,54 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, която е с 1,99 процента по-ниска от утвърдената регулирана за настоящия. С колко ще завиши тази цена не стана ясно. Утре до края на деня "Булгаргаз" ще внесе предложение в КЕВР, а комисията по изключение ще заседава на 30 август и тогава ще обяви окончателната цена на синьото гориво от 1 септември.

"Относно обстоятелствата за незначителното повишение на цената на "Булгаргаз" спрямо внесеното от дружеството заявление, водещото е това, че цената на природния газ за септември се формира от два източника, които не са свързани с индекса ТТФ. Единият е от азербайджанския газ, който е с фиксирани ежемесечни количества, а другият е от нагнетения природен газ от газохранилището в Чирен. Тъй като са се увеличили заявките на част от потребителите на "Булгаргаз", допълнителните количества са получени от газохранилището в Чирен. Това именно е довело до това слабо повишение, коментира Иван Иванов.

В момента в подземното газово хранилище в Чирен нагнетените количества са 86 процента от капацитета му, а средно в ЕС нагнетените количества вече надминават 91 процента. Затова според Иванов следващите месеци не би трябвало да има сериозни повишение на цената на природния газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase