Снимка БГНЕС

При археологически разкопки в село Дебнево, Троянско, бяха открити пет златни монети от времето на император Юстиниан Велики, съобщи БТА.

Монетите са намерени разпилени по пода на опожарено жилище, датиращо от 10-ти век, което е съществувало по времето на българските царе Симеон и Петър.

Жилището съдържа и други предмети като железни инструменти, керамични съдове и бронзови пръстени, които предполагат, че обитателите са се занимавали със земеделие.

Монетите са по-стари от самото жилище и вероятно са били открити и съхранени от хората, които са го построили. Две от тях са силно повредени от пожара, но въпреки че не са били в обръщение по време на Средновековието, те са запазени заради високата си стойност.

Разкопките на крепостта "Калето" се водят от доц. д-р Стилиян Иванов и неговия екип. Крепостта има площ от 18 декара и е разположена на хълм, което е благоприятствало нейното обитаване през различни исторически периоди, включително Тракийския период, късната Античност, Първото и Второто българско царство и Османския период.

Проучванията продължават до края на август, след което ще започне консервацията на разкритите структури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase