Снимка Пиксабей
fallback

17 629 съобщения за запор върху пенсии и заплати са изпратени за първите 6 месеца на тази година, сочат данни на Министерство на финансите. От края на май са оптимизирани дейности и процеси във функция, "Събиране“, свързани с налагане на запор върху получавано трудово или друго възнаграждение за труд, или върху получавана пенсия.

За целта беше внедрена нова функционалност в ИС "Събиране“, чрез която се извършват автоматизирани обработки за идентифициране на задължени физически лица с данни за деклариран в НАП осигурителен доход и е осигурен масов режим за издаване на документите за налагане на запор при работодател/осигурител.

През първото полугодие на 2024 г. са изпратени общо 1 609 469 електронни съобщения до хора с непогасени в срок публични задължения.

Над 97% от всички декларирани до момента през годината задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски са погасени в рамките на първото полугодие на 2024 г.

От началото на месец май беше внедрена още една нова електронна услуга на НАП с контролиран достъп "Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“, припомня Pariteni.bg. Чрез нея нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица в Агенция по вписванията извършват проверка за непогасени задължения.

В периода от стартиране на електронната услуга са направени 281 244 проверки. Платените суми по сметки на НАП, след датата на първата справка за тези лица, са в размер на около 58 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 седмици

Колко евроатлантическо

20

Най-вероятно

преди 3 седмици

половината са заради повишени токове, води, сградни инсталации, повишени местни данъци. Ползваш не ползваш, ток на месец сто лева, ползваш или не, сградна зима сто лева месец, ползваш не ползваш вода плащаш загуби общи части. На една средна кооперация парното взима отоплителен сезон по 30 апартамента 18 000 лева за 6 месеца. Като повечето нови сгради са с хоризонтални инсталации, спираш парното на входа на апартамента, нямаш тръби в жилище, хоп СТО ЛЕВА сградна.

19

Работещ

преди 3 седмици

Работя без договор взимам парите на ден , успех на незаконните чси колектори и НАП!

fallback