Снимка Пиксабей

17 629 съобщения за запор върху пенсии и заплати са изпратени за първите 6 месеца на тази година, сочат данни на Министерство на финансите. От края на май са оптимизирани дейности и процеси във функция, "Събиране“, свързани с налагане на запор върху получавано трудово или друго възнаграждение за труд, или върху получавана пенсия.

За целта беше внедрена нова функционалност в ИС "Събиране“, чрез която се извършват автоматизирани обработки за идентифициране на задължени физически лица с данни за деклариран в НАП осигурителен доход и е осигурен масов режим за издаване на документите за налагане на запор при работодател/осигурител.

През първото полугодие на 2024 г. са изпратени общо 1 609 469 електронни съобщения до хора с непогасени в срок публични задължения.

Над 97% от всички декларирани до момента през годината задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски са погасени в рамките на първото полугодие на 2024 г.

От началото на месец май беше внедрена още една нова електронна услуга на НАП с контролиран достъп "Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“, припомня Pariteni.bg. Чрез нея нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица в Агенция по вписванията извършват проверка за непогасени задължения.

В периода от стартиране на електронната услуга са направени 281 244 проверки. Платените суми по сметки на НАП, след датата на първата справка за тези лица, са в размер на около 58 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase