Снимка: БГНЕС

Най-голямата грешка бе късият списък с опции за служебен премиер. Тази малка техническа подробност обезсмисля основното намерение - да се ограничат правомощията на президента. Това каза за Нова телевизия политологът проф. Светослав Малинов.

"Главчев е тотално компрометиран по всичко, отнасящо се до МВР. Няма институционална култура и усещане за граница в държавната власт от служебното правителство”, допълни още той.

По думите на Малинов, основание за изхвърлянето на Калин Стоянов трябваше да е само протестът на полицаите в негова защита. Според него, никой не вярва на Главчев.

Проф. Михаил Константинов смята, че ситуацията е вследствие на неудачните конституционни поправки. „Практиката го показа. Колегите правят алгоритъм, но не предвидиха, че няма да получат нищо - остават 1-2 кандидати за служебен премиер. Обикновена българска глупост - не мислим за последствията. Мисля, че ножът е опрян до кокала и най-накрая ще бъде сформиран кабинет”, коментира той.

Относно списъка, разпространен от "Възраждане", включващ варненски учители, които са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в учебните заведения, проф. Михаил Константинов смята, че ако подобен списък води до ограничаване на права, а това е недопустимо.

Още по темата

„Редно е да се прекрати практиката със списъците. Не знаем как ще действа спорният закон, но всеки има право да изразява несъгласие с него", каза още той.

Политологът проф. Светослав Малинов изрази изражение и възмущение от постъпката на „Възраждане”. „Има хора, които ще се разколебаят и уплашат. Това е практика, която отдавна партията налага. Така се увеличава разделението в обществото, прокарват се закони, които застават срещу личните убеждения, регламентират се неща, които по принцип не могат да се регламентират със закон. Ужасен закон, ужасни последствия, отговорността е в НС. Не мисля, че ще има електорални ползи за „Възраждане”, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase