Снимка Марица

Луксозна антична вила на знатен жител от древния Филипопол разкриха разкопките под Бетонния мост. Това е становището на ръководения от Петър Зидаров екип на Националния археологически институт, проучващ находките в основата на разрушеното съоръжение. Отпадат версиите, че става въпрос за религиозен храм или некропол.    

Заключенията съвпадат с хипотезата на пловдивски археолози, че става въпрос за първата римска вила, намерена на територията на Пловдив.

Сградата е от II-III век и с времето явно е променяла предназначението си. За това „говорят“ различният начин на градеж на зидовете ​- на места е използван хоросан, на други - суха зидария. Най-интересната част е откритата пещ за строителна керамика. Тя стъпва върху един от зидовете и е с внушителни размери. „Това е може би една от най-големите пещи за строителна керамика, откривани по нашите земи“, твърди Зидаров.  

От години пловдивските археолози търсят постройка от типа римска вила. Като един от най-процъфтяващите градове в античния свят, Филипопол със сигурност е имал такива крайградски къщи.

В архивите има следи от тяхното съществуване. „От днешната митница на Кукленско шосе до Околовръстното се откриват множество останки от керемиди. Очакванията на археолозите са, че точно тук е била вилната зона на Филипопол“, казва Мимо Райчев, изследовател и документалист, посветил своите книги на историята на Пловдив.  

Вилите тип "ранчо" са строени от богати граждани, които развивали някакво малко производство, с което се препитавали и гледали семейството си. Вероятно такъв е случаят и със сградата под Бетонния мост, в която са се правили керамични изделия.  

Къщите на знатните филипополци били в ядрото на древния град. Сред вече разкритите е прочутата резиденция "Ейрене" с красивата мозайка с женски лик. Жилището било изоставено завинаги около края на VI в., но докато живеели в него, богатите му собственици се радвали на луксозни мебели, течаща вода и други удобства, пише Марица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase