Снимка БГНЕС, архив

Спадът на цените на масовия бензин това лято продължава, като във вторник по много бензиностанции А95 вече струваше 2,54 лв.

Това е най-ниската цена на горивото от две години и половина насам. Толкова струваше то в продължение на около две седмици в средата на февруари 2022 г. Същото лято цената му скочи до 3,40 лв. за литър и се наложи държавата да дотира покупката му с по 25 стотинки на литър за всички притежатели на частни автомобили, пише "24 часа".

Следващото лято цената му падна, но все пак не е стигала до 2,54 лв. за литър, колкото струваше във вторник в много бензиностанции.

Средната цена на бензин А95 в България в момента е 2,59 лв., но това се получава заради високите цени предимно в някои големи вериги. Запознати съветват хората да правят справка за цените в техните обекти, тъй като те често продават горивата с около 10 стотинки по-скъпо на бензиностанциите, които се намират на натоварени пътища и пътни възли, въпреки че в останалите им обекти, разположени в населени места, цените са като на останалите.

Дизелът също поевтиня напоследък, като средната му цена в България е с 1 стотинка на литър по-ниска от тази на масовия бензин - 2,58 лв. Миналото лято обаче той струваше още по-евтино - 2,45 лв. за литър.

Цените на дизела и на бензина у нас се изравниха едва преди около година, като причината е по-слабото търсене на дизелово гориво в сравнение с производството и предлагането му.

Ocвeн това дизелът традиционно поскъпва повече през зимата, когато потреблението му се увеличава. Тогава пък търсенето на бензин намалява и рафинериите начисляват по-високи премии върху себестойността на дизела.

Най-вероятно двете основни моторни горива ще продължат поне засега да държат ниски цени, тъй като котировките на петрола напоследък станаха трайно ниски.

В момента сортът “Брент” се продава по 77,05 долара за барел, а американският лек петрол струва 73,11 долара, като и двата вида поевтиняха с около един процент само за един ден.

Една от причините е влошаващата се икономическа ситуация в Китай, който е най-големият нетен вносител на петрол в света. Другата причина е настъпилото успокояване на обстановката в Близкия изток, след като Израел прие предложението за спиране на огъня в Газа.

По-високооктановите бензин и дизел също поевтиняха, като за първи път от много време струват под 3 лева за литър.

За сметка на това пропан-бутанът поскъпна в края на юли и все още държи цена от 1,18 за литър. През зимата той струваше почти 1,30 лв. за литър.

Метанът, който единствен сред моторните горива се произвежда от природен газ, също поскъпна малко в началото на лятото е все още струва по 2,07 за килограм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase