Снимка: БГНЕС

Това е една много интересна измама, защото тази обява циркулира в различните социални мрежи. Идеята е някой, ако реши да си поръча някакъв документ - дали шофьорска книжка или диплома, защото в самата обява се претендира във въпросната обява, че става въпрос за абсолютно легални документи, а това не е така.

Това каза за БНТ Светлин Лазаров - началник на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" към дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП-МВР.

Следва комуникация с потенциалния поръчител, който трябва да даде снимка, а след това и да заплати за "услугата". След като това се случи жертвата не получава никакъв документ, а така самият той няма как да подаде оплакване в полицията.

Светлин Лазаров коментира още, че няма как да има посредници за издаване на документи за самоличност. Сумата за тази "услуга" е различна.

По думите на Лазаров, до момента няма подадени сигнали от измамени потребители, защото и те самите знаят, че поръчката на фалшив документ също е незаконно.

"Няма конкретен профил или търсене на специфични хора. Просто ако някой забележи тази обява и случайно реши да си поръча такъв документ", добави още той.

До момента няма задържани за измамната схема, работи се по няколко версии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase