Снимка БГНЕС, архив

Старческият дом, в който днес при пожар загина възрастен човек, а трима бяха ранени, е работил нелегално. Това обявиха от Агенцията за качеството на социалните услуги.

Старческият дом е бил проверяван в края на юни тази година по сигнал. А заради отказ от съдействие социалните влезли там с помощта на полицаи от СДВР, добавиха от агенцията. При проверката било установено, че в нелегалния старчески дом има 11 възрастни със здравословни проблеми, пише "24 часа".

"От социалната агенция веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз", се казва в съобщение до медиите.

Пожар в двуетажната къща днес уби един от пациентите на незаконния старчески дом, който очевидно е продължил да работи близо два месеца след проверката.

Три жени от него ще бъдат настанени в два дома за стари хора, делегирана от държавата дейност.

Министерството на труда и социалната политика напомня, че за да бъде гарантирано в най-голяма степен качеството на социалните услуги и здравето и безопасността на потребителите, частните доставчици подлежат на лицензиране. Списъкът с лицензираните доставчици е достъпен на сайта на АКСУ. Списъкът със социалните услуги, делегирани от държавата дейност, е публикуван на сайта на АСП.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов добави, че има извършвани няколко проверки на къщата от страна на Националната агенция за приходите и от Агенцията за социално подпомагане.

В резултат на техните проверки и констатации има изпратени документи до прокуратурата за това, че има установени административни нарушения, добави той.

По думите му, преписката от прокуратурата е пристигнала в структурите на министерството преди около две седмици. В рамките на тези две седмици колегите са изпълнили почти всичко, което е по указанията в прокуратурата, каза Стоянов. Преписката, която е при нас, все още е в срок, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase