Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Директорът на ОДМВР-Пловдив подаде молба за преназначаване след трагедията с убития от собственото си дете полицай. Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов заяви, че искането на оставките е било прибързано решение на министъра, защото може да се окаже, че ръководните кадри не са виновни.

В предаването “България сутрин” Иванов сподели, че според него детето често е ходило там, познават го и никой не е преценил, че се нарушават процедурите.

“В моята 25-годишна практика се е случвало един или два пъти да виждам колеги с децата им. Проблем възниква, когато и двамата родители са служители на МВР", коментира Иванов за Bulgaria ON AIR.

Проблемът се корени в рутината и рано или късно започваш да грешиш

"За съжаление, МВР много не иска да прилича на армията. Правилата за безопасност за боравене с оръжия в армията са написани с кръв. Занятието започва с проверка на оръжието. Задачата започва с проверка на оръжието. Свършва стрелбата - първото задължение е проверка на оръжието. Това трябва да е закон Божи и в МВР", подчерта доц. Иванов.

Експертът е на мнение, че в конкретния случай най-вероятно не са проверени оръжията на всички служители. Абсурдно е детето само да е заредило пистолета, тъй като пружината е силна, настоя доц. Иванов и посочи, че патронът е бил в цевта.

МВР се намира в тежка криза

"Поредицата от министрите не решаваха никакви проблеми. В последната година полицаите, които изразяват своето мнение, са се почувствали по-спокойни, докато управлява настоящият министър. Опитват да защитават добрата си служба. Министрите в годините нищо не решават, някои направиха доста лоши неща за МВР. МВР има нужда от реинженеринг", на мнение е доц. Милен Иванов.

По думите му общественото мнение не е такова, каквото искат да бъде служителите, които имат идеализирана представа за своята дейност.

"Напрежението в МВР не зависи от Калин Стоянов или от следващия министър. МВР трябва да има професионално ръководство, което е отделено от политическото. Докато полицейският служител няма предвидима кариера и тя не зависи от това кого познава, напрежение в МВР винаги ще има", каза още доц. Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Ушев драпа макари и рушветчилъка да върви, нищо друго не го интересува.

9

Анонимен

преди 1 месец

Ей тоя ако е експерт аз съм трамвай. Точно такива като него използват политиците за да си правят жалката кариера в МВР. в момента се е завъртяло около ппдъбъ

8

Факт

преди 1 месец

Мвр и полицията са се превърнали в бардак,няма контрол няма дисциплина,всеки работи за себе си системата е вече опасна за народа и България.

fallback