Снимка: БГНЕС

ББР съдейства на институциите. Това каза за БНР Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на ББР, в коментар относно спорното плащане, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански, което в момента се разследва. По думите му, още през 2021 г. са подали сигнал до прокуратурата за този кредит.

Става въпрос за близо 150 милиона лева. Прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията обискират имоти на Гайтански.  

Арабаджиев добави още, че не може да разкрие детайли по кредита, тъй като в момента се осъществява разследване по досъдебно производство и добави: "Но, според нас, още тогава изглеждаше, че е отпусната голяма сума пари, а обезпечението далеч няма такава стойност, каквато би следвало да има".

Още по темата
"Аз самият съм бил в качеството си на свидетел, на подател на сигнала, но не мога да кажа какви са практическите действия на прокуратурата. Тя на два пъти прекрати досъдебното производство. Ние обжалвахме. Накрая стигнахме до главния прокурор, който го върна за ново разследване".

При този случай, макар и сега попаднал под прожекторите в медийното пространство, става въпрос за действия от преди 5 години. И аз в няколко интервюта, и други мои колеги, доста политически лица са казвали за онзи период в банката, който доведе до 400 милиона лева загуби за 2021 г. и 2022 г., коментира Арабаджиев.

Прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията проведоха акция, при която се обискираха имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase