Снимка БГНЕС
fallback

Тежки нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна откри проверката на екип от омбудсмана, който следи за спазването на правата на пациентите в тези институции. Експертите я направиха внезапно в края на миналата седмица, след като дни преди това един от пациентите на клиниката загина при пожар.

Установено е, че по време на пожара пациентът е бил вързан, без да са спазени законовите изисквания за това - помещението, в което е бил, няма видеонаблюдение и той не е бил под непрекъснато наблюдение.

Проверката констатира, че персоналът в мъжкото отделение на психиатричната клиника е крайно ограничен. По време на възникването на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към УМБАЛ "Св. Марина" е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара.

Освен това в изолаторите на клиниката няма изградена система за пожароизвестяване, въпреки отправени предписания от контролните органи.

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров обясни, че е образувано дело за пожара, но се разследва всичко, което има връзка със случая. Така например е изискано съдебното дело, по силата на което пациентът е бил настанен за принудително лечение. Проучва се как се е провеждало това лечение, а също и какви са били правилата в психиатрията.

Първоначалните данни за пожара са, че той е възникнал в стаята, тъй като само тя е изгоряла. Намерени са части от запалка. Според разследващите пациентът е опитвал да прогори това, с което е бил обездвижен. Дюшекът, върху който е лежал мъжът, е бил от дунапрен и е изгорял много бързо. Тепърва ще се прави експертиза, която трябва да даде точен отговор какво се е случило във фаталната вечер, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

Колко атлантическо

48

Анонимен

преди 1 месец

Вземи си ги у вас в безопасна среда и си ги отглеждай там. Има прекалено много от качалки и един по-малко е добра новина. Имат само права, а като те колне един от тях, няма съдебна отгоеорност. И не ги изолират, защото няма кинти да се отглеждат. Семействата им и съседите им са оставени да се оправят сами

47

до 34

преди 1 месец

До 34.А ти като си анонимен,имаш ли прави да коментираш кой какво да пише?Ти кой си бе?Съществуват тапицирани изолатори.Разходи се,поогледай се.И не давай акъл кой какво да пише.Ти да не си бил *** бе.Те така обичаха акъл да дават.

fallback