Снимка: Pixabay

От Българското сдружение за защита на птиците съобщават, че египетският лешояд се завръща от ръба на изчезването. Сдружението е установил рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди.

Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до числеността, регистрирана през 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България, каза Волен Акрумарев от БДЗП.

"Хората си представят, че това са някакви грозни птици, но всъщност това не е така. Лешоядите изпълняват изключително важна функция в природните екосистеми за поддържането на баланса и здравето в природата. През милионите години на еволюция, тези птици са се приспособили по най-ефективния начин да намират в природата труповете на умрели животни. Хранейки се с тях те спират разпространението на редица зарази", обясни Акрумарев пред БНР.

Египетският лешояд е единственият вид в Европа, който извършва далечни миграции, подобно на щъркелите.

"Този емблематичен вид преживя един драматичен спад в числеността, като преди стотина година е имало хиляди двойки в България, след което видът започва да намалява. Допреди десетина години ние виждахме как популацията му се срива до нива от около 20-24 двойки и този вид беше изправен пред прага на изчезването“, уточни Волен Акрумарев.

Египетският лешояд е една от най-интелигентните птици, като дори е наблюдаван в Африка да си служи със сечива, а сред птиците това е рядкост.

“Египетският лешояд е наблюдаван да чупи изоставени щраусови яйца, като за целта използва камъчета. Хвърляйки камъни по яйцето, той успява да го счупи и да се нахрани. В България наблюдаваме друго интересно поведение. Птиците сутрин патрулират около пътищата, в близост до гнездата си, където търсят смачкани животни. Те влизат в симбиоза с автомобилния трафик. Знаете, че по пътищата има много блъснати таралежи, змии, които стават храна на лешоядите“, каза Волен Акрумарев.

Независимо от добрите новини за увеличението на броя на египетските лешояди у нас, популацията на вида е все още критично ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase