Подготвят промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН). Какво ще се промени?

"Законодателните промени все още не са факт. Работи се в КФН заедно с пенсионноосигурителните дружества. Първият стълб са пенсиите от НОИ; вторият стълб са личните партиди и всички натрупани суми зависят от личните ни вноски; третият стълб е доброволното осигуряване. С настоящата демографска картина държавните фондове трудно могат да издържат да изплащат адекватен размер на пенсиите. Сега се фокусираме върху втория стълб, където са нашите лични вноски и как да бъдат управлявани по-добре", обясни Мария Минчева от Българската стопанска камара (БСК) в "България сутрин".

"В момента всички средства от пенсионното осигуряване се влагат консервативно. Идеята е човек да избира неговите средства да бъдат влагани в по-високо рискови инструменти за по-висока доходност. Степента на риск е съобразена с възрастта на човек. Би могло да се позволи на пенсионните дружества да инвестират средства в местната икономика - да финансират дружества, които да развиват нашата икономика", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Минчева сега е моментът да подсигурим финансовото си бъдеще. По думите ѝ трябва да има много добра информационна кампания, която да залегне в образователните програми, за да знаят младите хора как да управляват парите си и пенсионните си спестявания.

"Парите са лични и се натрупват в индивидуална сметка. Сумите се наследяват в случай на смърт на осигуреното лице. Колкото повече внасяте, толкова повече ще получавате. Има възвръщаемост. Предложенията са в посока да се получи по-висока доходност в целия жизнен цикъл на едно лице", подчерта Минчева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase