Снимка БГНЕС, архив

Да се забрани продажбата на фермерски храни от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята. Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, качени за обществено обсъждане.

Организаторът на пазара за търговия на дребно за фермерски и занаятчийски храни ще трябва да информира директора на областната дирекция по безопасност на храните за мястото, деня и графика на провеждането му най-малко 3 работни дни преди началото, пише pariteni.

На пазарите се забранява извършването на търговска дейност извън предоставените за ползване части от имоти и съоръжения за търговия.

Забранено ще бъде и излагането, продажбата и рекламата на храни с външен вид, опаковка и маркировка, заблуждаващи потребителите относно тяхното качество, произход и други съществени характеристики.

За първи път със законопроекта се урежда и организацията и дейността на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни. Пазарите ще бъдат три вида в зависимост от времетраенето им – постоянни, временни, или за определен ден или дни от седмицата.

Въвежда се задължение на организатора на пазара да създава и поддържа база данни за всички лица, които предлагат стоки там, за съоръженията за търговия, разположени на територията му, както и информация за сключените договори за използване на пространства и съоръжения с участниците.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase