Снимка: БГНЕС

През летния период зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Такава информация бе разпространена и от посолствата ни в Швеция и Канада, обяви пред БТА директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Плевен Радослава Иванова.

"Напомняме на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане като възнаграждение, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират", подчерта Иванова.

Тя обясни, че сред сигналите за измама при предлагане на работа в чужбина са: настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси; предоставяне на услуги без лиценз от фирми-посредници или предприятия, осигуряващи временна работа; сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Документите, които трябва да бъдат представени според начина на изпращане, са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

"В случай че търсещите работа сключват договор директно с работодател в приемащата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени до подаване на сигнали на компетентните контролни органи там. За целта е необходимо потърпевшите да предоставят достатъчно информация за идентифициране на местния работодател и мястото, където е полаган трудът, която често липсва в сигналите", каза още Иванова.

Информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана в сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". За българите, работещи в чужбина, е разкрит телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase