Снимка: Bulgaria ON AIR

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за закрила на детето, с които ограничиха продажбата на вейп устройства и консумативи на деца под 18 години.

"На мен ми направи впечатление, че на първо четене беше прието без всякакви възражения от всички политически сили. Може би има някакъв напредък в мисленето, че става дума за защита на здравето на нашите деца. Вярвам, че и на второ четене ще бъде прието докрай”, каза в студиото на “България сутрин” Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Тя допълни, че не е важно само закон да бъде приет, а да бъде реализирано, да има контрол, който някой да осъществява. Гешанова допълни, че е доказано, че двойната употреба на вейпове и цигари е най-опасна. Тя допълва, че никой не обича да бъде контролиран, но това определено върши работа.

“Помня през 2012 г., когато беше въведена забраната за употреба на тютюневи изделия на закрито, имаше много добър контрол. Постепенно обаче други неща излязоха на преден план и отново започнахме да не го спазваме. Контролът има своето място. Има своето място и съзнанието на човек да осъзнае, че забраните не са, за да ти отрежат удоволствието. Напоследък се лансира идеята, че електронните устройства са по-малко вредни, а това не е истина. Някой ни залъгва и ние вярваме", допълни д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Палитрата вкусове на вейповете привличат децата

Според нея тези рестрикции са нужни, за да бъдат децата защитени.

"Много държави въвеждат тази забрана, защото тези вкусове и аромати, които са над 15 000, са направени именно за децата, на тях да им е интересно. Това при децата е масово. Ако се забрани тази цялата палитра, това би било най-доброто, което народните ни представители биха могли да направят. Цигарите са забранени до 18 г., а то непрекъснато се случва. Трябва едно национално съзнание и на хората, които продават. Този бизнес убива. Ако наистина държавата го свива, това би било най-доброто за българския народ. По цял свят, включително и у нас, здравните власти доказват, че младите хора са най-засегнати", коментира Гешанова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase