Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път.

Още по темата
Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" съвместно със Софийската света митрополия и с подкрепата на Столична община. Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, всяка година събира десетки, а понякога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г., припомня БНР.

Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6 август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска света литургия в манастирския храм "Рождество Богородично". Началото на похода беше дадено в старинния столичен храм "Св. София", като патриарх Даниил присъства на литургията и водосвета. Днес той ще е на езерото "Бъбрека", като дотам след ползване на седалковия лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера" до самото езеро се стига или с кон, или пеша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase