Снимка: БГНЕС

Председателят на синдикатите на железничарите Петър Бунев сподели, че липсата на инвестиции за поддръжка и ремонт на жп линиите е основна причина за проблемите.

Министърът на транспорта  Георги Гвоздейков поиска оставки в НКЖИ заради занижения контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. По думите на Бунев изразът "занижен контрол" се ползва публично в моментите, в които трябва да се намери виновник.

"Когато на 20 години трябва да се направи ремонт, той не се прави заради липса на средства. Когато трябва да ти дадат 400 млн. за поддръжка, но ти дадат 100, естествено, че ще не се правят ремонти, че се просрочват, намаляват се скорости, кърпим и се стига до това положение”, допълни синдикатът пред БНТ.

Бунев допълни, че друг проблем е липсата на кадри в БДЖ, а заплата около 1200-1500 лева трудно ще привлече кадри на свободните позиции.

"Доста експерименти се направиха с ръководствата на БДЖ и НКЖИ. Изпълнителният директор трябва да е човек, който познава системата." По думите му частните превозвачи са били най-много против приватизацията на БДЖ.

"БДЖ на два пъти се вади за приватизация и двата пъти не беше успешна. Не се яви желаещ да ги купи, защото се видя, че имаме 20 частни превозвачи и на тях ще им излезе по-евтино да си купят вагони и локомотиви, но БДЖ трябва да работи, защото без него те също нямаше да могат да работят”, каза още Петър Бунев.

Синдикатът сподели, че БДЖ е субсидирана услуга, която е в полза на обществото и никога не е на печалба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase