Снимка: БГНЕС

Въвеждат задължителна дезинфекция на влизащите в България заради чумата по овце и кози

Задължителна дезинфекция на влизащите в България превозни средства от съседните страни се въвежда от началото на седмицата на гранично-контролните пропусквателни пунктове заради разпространението на чума по дребните преживни животни, обяви директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински. Заразното заболяване вече е регистрирано в Румъния, където има над 40 огнища с около 220 000 животни и в Гърция, където огнищата са 34 с над 15 500 животни.

"Информирали сме съседните държави за намерението ни да извършваме дезинфекция на граничните пунктове, за да предупредят те техните превозвачи и граждани", каза д-р Патарински. В началото дезинфекцията щяла да бъде безплатна, но идеята била на по-късен етап тя да бъде платена.

Д-р Патарински и заместник земеделският министър Деян Стратев участваха в заседание на областната епизоотична комисия, която беше свикана по спешност заради регистрирано огнище от чума по овце и кози в гръцката гранична община Ясмос, намираща се само на 10 километра от България.

Специалистите бяха категорични, че на територията на България няма случаи на заразени животни.

"Чумата по овцете и козите се предава при контакт между болно и здраво животно", посочи д-р Патарински. Болестта била силно заразна и това е причината при наличието на дори едно болно животно да се унищожава цялото стадо, което води след себе си големи икономически загуби.

"При установяването на заболяването стопаните ще бъдат компенсирани от държавата", заяви заместник земеделският министър.

За да се предотврати разпространението на чумата по овце и кози в България са въведени серия от мерки. При животните, които са за дооглеждане, при които ще се придвижват в страната само при отрицателен писиар тестове. Клинични изследвания ще се извършват на животните преди постъпването им в кланица. Д-р Патарински уточни, че чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората.

В общините Кирково и Крумовград, които са гранични, ще се извършват прегледи на всички стада кози и овце. Забранено е да се смесват стадата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase