Снимка: БГНЕС

Летният сезон е в разгара си, а спасителите по морето и тази година отбелязват, че плажуващите нямат никаква дисциплина. Масово препоръките за безопасност не се спазват, както и флаговата сигнализация.

Проблеми с дисциплината при летовниците се забелязват не само от спасителите, но и от местните.

“Хората не се съобразяват с нищо - нито с чистотата на плажа, нито със сигнализацията”, разказва плажуваща пред Нова. Наблюденията на жената потвърждава и друг свидетел.

А всичко това затруднява работата на спасителите.

“Инцидентите в морето стават все по-често и се налага да помагаме на повече хора с всяка изминала година. По-често има хора, които са пили алкохол и идват от бара. Те са малко по- несъобразителни с вълните, с дънните ями, когато има. Молим ги, свирим им да излязат, но те ни отказват и доста често се е случвало такива хора, на които свирим няколко пъти, след някоя друга минута да влизаме, за да ги спасяваме”, разказва спасителят Добрин Добрев.

Не са изключение и сериозните конфликти на плажа. Добрев допълва, че груби думи често се използват, понякога се стига и до бой.


Именно затова спасителите за пореден път призовават да има плажна полиция по Черноморието.

“Българинът разбира от глоби и когато му се направи една санкция, затова, че влиза на червен флаг, мисля, че ще започнат да бъдат по-внимателни”, казва Добрев.

А дотогава - всичко остава на съвестта и културата на плажуващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase