Снимка: БГНЕС

Дизелът това лято е по-скъп от миналото, а бензинът - малко по-евтин. В момента средните цени на масовите горива у нас бензинът и дизелът са 2,63 лева за литър. По същото време миналата година бензинът е бил с пет стотинки по-скъп, а дизелът с една стотинка по-евтин за литър.

Драстични разлики в цените спрямо миналия летен сезон няма, но дали ще има поскъпване или цените ще се задържат на настоящите нива, зависи от сложната политическа обстановка в близкия Изток, посочват от Българската петролна и газова асоциация.

Пътят от София до курортите по южното Черноморие у нас при среден разход на автомобила от 7 на сто ще струва на шофьорите почти 74 лева тази година.

Колкото до това ще се увеличат ли цените на дребно след като през седмицата пазарите реагираха на отстраняването на лидера на "Хамас" и усложнената политическа обстановка в Близкия изток от Петролната и газова асоциацията обясниха, че не се очаква високо повишение.

"Към настоящия момент не очаквам някакво повишение на цените. За да има такова, трябва да има постоянен тренд в рамките на 10-14 дни, за да се отрази и на цените на горивата в страната", уточни пред bTV Светослав Бечев от Българската петролна и газова асоциация.

С началото на август и голямото пътуване идва и увеличено търсене на бензин и дизел у нас, отчитат търговците на дребно.

Всички, които искат да намалят разхода за гориво, могат да се възползват от отстъпките, които много търговци дават за лоялни клиенти, отчитат от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase