Снимка: Фейсбук

Дъщерята на доц. Петър Шишков, която заедно с баща си загина при взривовете в складовете за фойерверки в село Гара Елин Пелин, случайно се оказала на мястото на трагедията, пише “24 часа”.

20-годишната Кристина придружавала сина на собственика на складовете Тодор Попов - 22-годишния Теодор. Двамата отишли там около 18,10 ч,, за да сменят фирмен автомобил с друг, неслужебен.

Още по темата
Пристигайки в двора, момичето поискало да отиде до тоалетната. Тя се намирала в административната сграда, а точно в нея били подготвени фойерверките, които доц. Шишков се готвел да изнесе, защото му трябвали за светлинно шоу на сватба на 26 юли. Доцентът придружил дъщеря си до тоалетната. Минути по-късно, точно когато момичето влизало, се чул гръм. Ударната вълна изхвърлила двамата настрани.

Младежът, който по чудо оцеля при взрива, бил повикан от доц. Шишков, за да му помогне при пренасянето на пиротехниката.

Срещу 100-200 лв. той и друг път помагал на доц. Шишков, който бил колега с майка му в Минно-геоложкия университет. И в трагичния ден отишъл в склада с доцента. Там вече бил 60-годишният Стоян Маснев, който също помагал за товаренето на пиротехника. Мъжът е един от четиримата загинали при взрива, чието тяло беше идентифицирано по-късно.

След взрива  Кристина била с тежки изгаряния, а доцентът с по-леки. Той успял да стигне до охранителя на склада, двамата вдигнали на ръце момичето и го изнесли навън.

След минути в складовете се появяват първите пожарникари от Елин Пелин - Георги Георгиев, Стоян Стоянов, Мартин Борисов, Богомил Василев, Йордан Андонов и Красимир Христов. Те виждат доц. Шишков да стои прав на двора зад димна завеса.

“Карайте момичето в “Пирогов”, казал им той. “Това бяха думите, които сме разменили. Тръгнахме да изнасяме момичето на безопасно разстояние, защото почнаха по-силни гърмежи, зоната стана по-задимена. В този момент не знаехме кой е мъжът. Дотогава стоеше до момичето, но като тръгнахме да излизаме, сякаш се насочи в обратната посока. Може би е знаел, че има и други хора”, разказа Георгиев.

Той и още един огнеборец качили Кристина на носилката, а Шишков се държал за нея и изминал стотина метра.

Бащата и дъщерята починаха от травмите си в “Пирогов” - доцентът в нощта срещу 26 юли, а Кристина 24 часа по-късно. Тя издъхна от изгаряния, а той от натравяне. Медици са категорични, че той е щял да се спаси, ако е побягнал веднага. Но останал, за да помогне на дъщеря си.

Докато е опитвал да спаси Кристина, Теодор и Стоян най-вероятно вече са били мъртви. Те били изхвърлени в друга посока от ударната вълна, а тялото на единия мъж било затиснато от бетонна плоча. Заради продължаващите дни наред взривове двамата бяха открити едва на 28 юли силно обгорели. Теодор бе разпознат от баща си по челюстта. Самоличността на загиналите бе потвърдена официално от ДНК тест чак на 30 юли.

По време на взрива момчето, доведено от доц. Шишков, не е било в сградата, а отвън и не е видяло какво се случва. Младежът чул взрива и се скрил в ниша между шестте склада. После успял да се добере до буса, в който трябвало да натоварят фойерверките. Опитал да се свърже по телефона с хората вътре. Първо давало свободно. След това вече сигналът се променил и бил като за телефон извън обхват. Вероятно по това време апаратът се е стопил или е изгорял.

Докато стояло в буса, момчето успяло да се обади на тел. 112 и да съобщи за взрива. Операторите му казали, че вече са наясно, а екипи са насочени към мястото. Тогава младежът успял като по чудо да се измъкне под оградата, а след това и да се прибере в дома си. Първо на автостоп, а след това се обадил на майка си. Едва след това по клетките на телефоните било установено, че момчето е било на мястото на трагедията. Затова е откарано там, за да даде показания пред разследващите.

Огледът не е завършил, тъй като пожарът все още тлее и вероятно ще продължи поне седмица. Засега по разследването, което е поето от националното следствие, няма обвинени. Водещата версия е човешка грешка, но се проверяват всички хипотези, включително саботаж. Гърмежите в склада продължават. “Но това не възпрепятства колегите от прокуратурата и следствието. Те са продължили с извършването на част от огледа на участък от склада. На мястото се работи активно”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase