Снимка БГНЕС

Депутатите окончателно сложиха край на схемата "френска безработица", която позволяваше само със 7 дни работа в ЕС на минимална заплата от 1700-2000 евро у нас да се получава максималното обезщетение за безработица от 2300 лв.

Промените на ГЕРБ-СДС в Кодекса за социално осигуряване минаха на второ четене в пленарна зала. Те предвиждат при определянето на обезщетение със стаж от чужбина да се вземат предвид доходите на човека от последната му работа, но и всички доходи от България и други държави за последните 24 месеца.

Право на обезщетение за безработица у нас има всеки, за когото са внесени или дължими осигуровки за поне 12 месеца от последните 18. Обезщетението е 60% от среднодневния осигурителен доход за последните 24 месеца. Когато обаче през този период е работил и в друга държава от ЕС, влизаха в действие европейските регламенти. Според тях се взема само доходът от последната работа, независимо каква е продължителността ѝ, дори да е 2-3 дни, пише "24 часа"..

Освен това по предложение на Десислава Танева бе решено еднодневните договори да бъдат с по-дълъг срок и да се вдигнат от 90 на 120 дни. Това ще позволи на земеделците да съберат реколтата, обясни тя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase