Снимка: БГНЕС

По данни на МВР от началото на годината в страната са станали над три хиляди катастрофи. Броят на загиналите при пътни произшествия е намалял с 36 души спрямо първата половина на миналата година.

Някои от основните причини за катастрофите през тази година са неправилно маневриране, превишена скорост и отнемане на предимство. Според експерти за безопасността на пътя трябва да се учи от рано, за да може да се изгради адекватно отношение към шофирането.

“Сред основните причини са допуснатите от водачите нарушения. Те са свързани основно с неправилни маневри, несъобразена скорост или отнемане предимството на някой друг”, заяви комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" на МВР.

Пред Нова Петър Вутов от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България допълва, че несъобразената скорост е най-честата причина за катастрофа, “неправилната преценка на тази скорост и неправилната преценка на спирачния път, защото колкото по-голяма е скоростта, толкова по-дълъг е спирачния път”.

“Прекалено високата скорост, с която младите допускат да управляват автомобилите, също води до изхвърляне на автомобила в завой и удряне в дърво или изпадане в канавката”, подчерта Вутов.

Неправилната преценка на ситуацията, но и на собственото си физическо състояние след употреба на алкохол или наркотици сред младите също е сред сериозните рискове на пътя, според органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase