Снимка: Правителствена информационна служба

Два френски самолета се включват в гасенето на пожара на българо-гръцката граница.

“Благодаря на Франция за помощта. Това е европейската солидарност“, заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов посети село Петрово във връзка с пожара, който вече навлезе на територията на България. 

Премиерът съобщи, че днес следобед се очаква самолетите да кацнат на летище Пловдив и те ще започнат в помагат в гасенето от утре. “Тези самолети имат голям обем с едно загребване да събират вода, така че би трябвало да е достатъчно участието им през тези два дни“, каза още  Главчев.

Служебният премиер допълни, че на място ще пристигне и хеликоптер на Главна дирекция „Гранична полиция”, с който ситуацията ще бъде наблюдавана отвисоко.

Главчев отправи специални благодарности на всички пожарникари, които се борят пред последните месеци със стихиите в много краища на страната. Министър-председателят Главчев увери, че са предприети всички възможно мерки огънят да бъде загасен, но припомни, че теренът в района е планински и борбата с огъня е изключително трудна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase