Снимка БГНЕС

Пожарът от Гърция в граничната планина Славянка отново е преминал границата с България, съобщи БНР. Два военни хеликоптера от страната ни ще се включат днес в гасенето на пожара.

На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. "Горят предимно дънери и ниска растителност", потвърди директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков. 30 пожарникари и горски служители са на място от рано сутринта, а в момента идва и подкрепление от военното формирование за борба с пожарите. "Всеки момент се очаква да пристигнат два наши хеликоптера", потвърди заместник-областният управител Христо Ангелов, който е и председател на кризисния щаб за пожара.

В най-критичния момент вчера в гасенето от въздуха се включиха два гръцки хеликоптера и един български. Ситуацията временно бе овладяна, за което помогна и падналият вчера дъжд. Днес обаче огънят отново е стигнал до България.

Огнената стихия бушува на гръцка територия втора седмица. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. Директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков не скри разочарованието си от отказа на гръцките власти да продължат гасенето с хеликоптери и самолети, оставяйки българските огнеборци да работят в рискова ситуация от минираната територия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase