Снимка МО

Първите си офицерски пагони и дипломите за завършване получиха на тържествена церемония в центъра на Велико Търново 218-е випускници на Националния военен университет "Васил Левски“. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов връчи пагоните, награди отличниците и поздрави новите офицери, съобщиха от МО.

"Бих искал да ви благодаря за високоморалния и отговорен избор да посветите живота и кариерата си на Българската армия точно във време, когато тя изпитва остър дефицит на човешки ресурси. Уверявам ви, че изборът ви е много правилен. Сигурен съм, че ще се справите и ще покажете висок професионализъм, воля и морал, защото сте получили знанията, уменията и закалката си в НВУ "Васил Левски“!“, притества ги министър Запрянов.

Той връчи лично и наградата си на първенеца на випуска, разузнавача лейтенант Даниел Костов. Младежът бе отличен и с академичната награда на НВУ "Полковник Борис Дрангов“ и с пруска офицерска сабя от началника на военния вуз бригаден генерал Иван Маламов.

Шестима получиха грамота за отличник на военна специализация, а други 17 бяха наградени с грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение.

Преди тържествената церемония 146-ият випуск на НВУ "Цар Симеон Велики“ бе благословен от великотърновския митрополит Григорий пред патриаршията в крепостта "Царевец“ и премина в тържествен марш през Велико Търново.

В тържеството се включиха и офицерите, завършили военното училище във Велико Търново преди 50 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase