Снимка: БГНЕС
fallback

Според запознати и приближени до собственика на “Енигма”, синът му не е бил част от пиротехническия екип и е бил случайно там по време на експлозията. Младежът и другият мъж на около 50 години - и на двамата съдбата им към момента не е известна, дошли да оставят един от служебните микробуси, който им трябвал, за да свършат някаква работа през деня.

“Оказали са се в лошо време на лошо място”, разкриха запознати пред “Труд”.

Според други източници складовете не са нито фабрика за експлозиви, нито са цехове за боеприпаси. Това са сгради, проектирани и сторени само и единствено за съхранение на пиротехнически изделия. В тях има пиратки, пиробатерии и всякакви видове фойерверки, гирлянди и т.н. Разказват още, че стените са дебели зидове, а пък покривите леки, за да може, ако нещо избухне, взривната вълна да отива нагоре.

“Обикновено след като са направили измервания на терен – дали ще и на покрив, на козирка на стадион или на друго място, където ще се монтира зарята, правят план и започват да се занимават със свързване на различни заряди към компютър. Когато всичко вече е разположено по плана, от този компютър, наричат го бокс, с натискане на едно копче започва зарята като последователно избухват различни светлини, или се пускат различни ефекти.

Предполага се, че доцент Шишков, който загина и дъщеря му, която също учи за взривове и има лиценз за работа с пиротехника, са били в работилницата на пиротехниците, за да свързват заряди.

“Но нямаме представа дали синът на г-н Попов и другият мъж са били при тях или отвън. Смятаме, че причината не е грешка на доцента или дъщеря му, а е възможно да е избухнал дефектен заряд, с който са работили”, продължават разказва си свидетели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 1 месец

Това означава ли че всеки СЛУЧАЙНО може да влезе в склад със взривни вещества и пиро техника. Какъв е бил гонтролът за достъп и стандартите за безопасност. Цялата работа е накаква българска простотия, ама всички си мълчат, щото доцента бил голям професионалист, собственика бил изряден спазвал всички стандарти и едни хвалби колко невероятни професионалисти са, чак ти става съмнително. Ако бяха такива професионалисти това нямаше да се случи!

84

Алхимика

преди 1 месец

Кви ли други *** са държали в склада освен пиротехниката...Мерките за безопасност са нарушени....(нали сме големите разбирачи)...те са за новобранците.....Всичко е било на едно място(слабо и силно запалителни вещества)....

83

Циник

преди 1 месец

Викайте попа и палете кандилото, прекръстете се и кажете амин!

fallback