Снимка БГНЕС

Очаква се, че реализираната загуба само за 2024 година на "Мини Марица - изток" да бъде в размер на над 200 млн. лева. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушването си в парламента във връзка с актуалното финансово състояние на "Мини Марица – изток", предаде "Фокус".

"За периода 1 януари 2024 година до 31 май 2024 година Мини Марица – изток отчита загуба от дейността си в размер на 99,6 млн. лева", обяви министърът.

Мини Марица – изток е завършило финансовата 2023 година на загуба от 137,4 млн. лева. Така общо отчетената загуба е 237 млн. лева загуба.

Той обясни, че факторите, които оказват влияние върху влошаването на финансовото състояние са изтичането на споразумението за изкупуването на електрическа енергия на НЕК и преустановяването на лигнитни въглища към тях. Към този момент "Мини Марица – изток" доставя въглища само на три централи.

Към 15.07 централата е продала въглища на стойност 114,7 млн. лева. За сравнение през миналата година са реализирани печалби от 217 млн. лева.

"Налице спад в добива, който води и в спад на приходите на дружеството в размер на над 45%", заявява Малинов.

Ръководството на ТЕЦ-а направил прогноза за продажбата на над 18 млн. тона въглища. Това обаче според министъра е нереалистично. Той каза, че по-късно е била направена актуализация, според коят продажбите трябва да бъдат в размер от малко над 11 млн. лева.

Значителен спад е бил регистриран и в добива на въглищата. Той е от близо 60%, а натрупаните задължения на дружеството към 15.07 са в размер на 57,6 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase