Снимка БГНЕС
fallback

Не може да се търси персонално вина на някого, че системата BG-ALERT не е задействана в село Воден. Компетентните органи – в случая, както е кметът на общината, преценява какви са мерките за реализирането на конкретни действия, свързани с предупреждение на населението.

Информацията, с която аз разполагам от колеги, които са били на място, ситуацията се е променила изключително бързо, т.е. един пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост вследствие на промяна на силния вятър към населеното място.

Това заяви пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов, предаде БГНЕС.

В парламентарната комисия заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов докладваха за дейността на Министерството на вътрешните работи по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и предупреждение на населението, чрез системата BG-ALERT.

"В този контекст колегите, които са били на място и от пожарна, и от полиция незабавно са предпирели мерки заедно с местната власт за евакуация на хората", каза Джартов и добави, че чисто технологично на практика е невъзможно толкова бързо да бъде задействана такава система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Тронка

преди 1 месец

Това са глупости и чисти лъжи. Пожара тръгна във вторник около обед от село Момина църква. Вятърът беше от североизток, т.е. огънят вървеше на югозапад, към селата Г. Поляна,а после към Воден или М.Шарково но пред второто има голям язовир. Всеки ден около 19ч спира да духа,всички си помислиха, че се е разминало, но когато в сряда пак почна да духа от североизток, бяха "изненадани".Истината е, че ГЕРБ накичиха всичко с калинки и няма кой да вземе решение за каквото и да е.А това е само началото.

10

Анонимен

преди 1 месец

Какви капацитети отговарят за такива критични ситуации дето не знаят че огъня може да се обърне. Ако тръгнат хората да разчитат на тези то по-добре да си кажат молитвата.

9

Анонимен

преди 1 месец

"......т.е. един пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост вследствие на промяна на силния вятър към населеното място" - ами що да не си смени посоката, вместо да се гаси потенциално рисков пожар, близко до населено място, ние го гледаме накъде му е посоката.

fallback