Снимка: архив, БГНЕС

„Има увеличение на българските туристи в Гърция. Ако погледнем предпандемичната година, ние сме имали около 1,4 млн. отишли, а за миналата година са 1,8 млн. общо. Една част от тях – около 400 хиляди, отиват за работа там. Другите имат имоти там, имат интереси, някои отиват само за уикенда, други за по едно кафе. Гърция ни стана като у дома си“, казва проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред bTV.

Според него от началото на годината се движим с малко над 19% над нивата от 2019 г. – тоест предпандемичната година и така се очертават да бъдат и следващите месеци. Очаква се тази година да завърши с 13 млн. влезли в страната чуждестранни посетители, като най-много от тях са румънци.

А от Гърция към България влизат 1,2 млн. души. За километричните опашки на границата с южната ни съседка проф. Драганов направи сравнение със създаването на граничен пункт и на Черноморието у нас.

„Ако сложим един граничен пункт и у нас, тогава ще видим опашката и за българското Черноморие. Защото ние като казваме, че в Гърция са отишли 1.8 млн. хора, общо около 8,5 млн. излизат извън България годишно, а в страната пътуват над 24 млн. Тоест, вътрешният туризъм е по-силен“, каза той.

По думите му в българския туризъм работят 360 хиляди души или 57 професии.

„Това включва, като се започне от стюардеси, екипажи, граница, полиция, съпътстващите бизнеси, магазинната мрежа, обслужването – това са огромни числа. Тези, които идват от чужбина, са някъде 7 хиляди – някак не е толкова голямо числото“, обясни той.

А от една седмица вече сме стигнали „върха на сезона“ – това са най-високите цени в летния сезон.

„Някой, ако не иска да плаща тези високи цени, можеше преди месец да ползва с 30% по-евтини, а през май с 50% по-евтини, също и септември ще има едно значително намаление, което ще тръгне някъде след 23 август. Всеки може да избере цената, която иска“, каза проф. Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase