Снимка БГНЕС

В Софийската адвокатска колегия отдавна се наблюдава отлив на опитни адвокати, пише lex.bg. Основната е, че лицата, които упражняват свободна професия, нямат гарантиран месечен доход, независимо че имат гарантирани месечни разходи, които трябва да покриват.

По статистически данни в сферата на държавното управление средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2024 г. варира между 2180 лв. и 2725 лв. и това привлича много адвокати към високоплатени длъжности в администрацията.

Голям е напливът и на хората с юридическо образование към място на съдия и на друг магистрат. Основната заплата за съдия в Софийския градски съд е 5780 лв. или на годишна база: 69 360 лв., а възнагражденията на съдии в апелативните и върховните съдилища са значително по-високи.

Допълнително към съдийските заплати се изплащат суми за ранг и за облекло. Към тази основна заплата ce пpибaвят и пo 2% зa вcяĸa пpocлyжeнa мaгиcтpaтcĸa гoдинa, нo нe пoвeчe oт 40% или годишната съдийска заплата на съдия със стаж 20 години би била 97 104 лв. Ocвeн тoвa paбoтeщитe в cъдeбнaтa влacт плaщaт caмo плocъĸ дaнъĸ, а вcичĸи тexни ocигypoвĸи ce пoeмaт oт бюджeтa.

Всичко това означава едни сигурни месечни възнаграждения между 6800 лв. и 9090 лв. за съдия на окръжно ниво, които са сравнително изчистени от данъчна и осигурителна тежест, от разходи за дейността и не зависят нито от качеството на извършената работа, нито от удовлетвореността на клиента. Това неминуемо ще води все по-отчетливо и видимо до преливане на кадри от адвокатурата към съдебната система.

Проучванията на Агенцията по заетостта показват остра нужда от кадри с професионално образование и само за една година търсенето на специалисти с професионално образование бележи ръст от 41%. Отново по данни от Агенцията по заетостта, 64% от работодателите изпитват трудности при намирането на специалисти в професионалните направления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase