Снимка: БГНЕС
fallback

Д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство, апелира всички, на които им предстои пътуване, да се имунизират срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент е избраната им дестинация, за да бъдат по-спокойни. Д-р Пармакова обаче допълни, че комбинираната ваксина се намира много трудно в аптеките.

Вирусите на хепатит А и Б се срещат по целия свят, а не само в държави с лоша хигиена и нисък социален статус, обясни още д-р Пармакова. И препоръча имунизация няколко седмици преди пътуване.

Ваксините се купуват и поставят по лекарско предписание, като личният лекар може да насочи човек към препоръчителните имунизации според държавата, за която ще пътува. Ваксините срещу жълта треска, хепатит, менингококови инфекции, бяс се поставят в имунизационни кабинети към здравните инспекции.

Пред БНР д-р Пармакова сподели, че от години в страната ни няма ваксина срещу коремен тиф. През последните години няма и такава срещу хепатит А.

"Това, което гражданите могат да си поставят като препоръчителни ваксини, е ограничено, но все пак мисля, че е достатъчно, за да се гарантира едно спокойно пътуване", обясни д-р Пармакова. Тя подчерта, че в различни части на света има някои задължителни изисквания за поставени ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Иван

преди 1 месец

Съвет: ако ходите на море по Черноморието задължително се ваксинирайте. Персоналът е от пещерите. Там течаща вода няма.

12

Анонимен

преди 1 месец

Точно така, ваксинирайте се! Тука в Западна Европа и Америка е абсолютно бунище. Никой не се къпе, воним.

11

Анонимен

преди 1 месец

За да бъдат по-спокойни? Аре у лево!

fallback