Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони, каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората. "Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът.

„Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase