fallback

Координаторът на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс-България" Десислава Микова заяви в "България сутрин", че безпрецедентната гореща вълна е пряко свързана с климатичната криза.

"Високите температури, които се задържат по-дълго време, са директно последствие от климатичните промени и създават пожароопасни условия. Според учените прогнозите за нашия регион са, че условията за възникване на пожари ще се увеличават в близките години. Изключително важно е да се подготвим. Трябва да предупреждаваме хората как да предпазват себе си и да не създават опасност от възникване на такива събития.

80% от пожарите у нас в последните 3 години са свързани с човешка дейност", обясни гостът в студиото.

По думите й доброволците показват каква енергия и солидарност има в обществото

"Не само грижа за нашите съграждани, но и грижа за природата, за общото пространство, което обитаваме. Доброволците имат много добра координация с пожарникарите. Пожарната е институцията, която показва колко много енергия има в гражданското общество, ако институциите могат да поискат такова съдействие по правилния начин", подчерта Микова.

Георги Влайков, който е председател на сдружение Аварийно спасяване-Пловдив, каза за Bulgaria ON AIR, че няма достатъчно добре обучени и екипирани доброволци.

"При такъв тип действие възниква голямо желание от спонтанни доброволци. Но голяма част идват с джапанки, туристически обувки, къси ръкави и къси панталони, което не е безопасно за тях на терен. Видяхме достатъчно стопени подметки в близките дни. Хубаво е да се инвестира в повече подготовка и оборудване на доброволни екипи. Нов закон за доброволчеството би спомогнал за този процес", посочи Влайков.

Експертът уточни, че ако сте доброволец, трябва да разполагате с:

  •     обувки с топлоустойчиво ходило
  •     дрехи с дълъг ръкав и 100% памучно
  •     дихателна защита - лицева маска с филтри
  •     защита за очите
  •     каска и ръкавици, които издържат на висока температура
  •     радиостанция
  •     вода и храна
  •     личен медицински пакет


Има доброволци, които не са допускани от пожарникарите, тъй като не са адекватно екипирани, за да помагат в гасенето на пожарите, обърна внимание Влайков.

"Способностите ни да се адаптираме към толкова бързо променящ се климат имат своите граници. Трябва да променим начина, по който функционираме - свързано е с прехода към енергийна ефективност и пригодяване на системите към новите условия. Най-важният фактор е да спрем да изгаряме изкопаеми горива. Енергийният преход е неизбежен и ще се случи по спешност", коментира Микова.

По думите на Влайков сега сме в сезона на пожарите, а после ще влезем в сезона на наводненията и доброволците имат нужда от постоянно обучение и екипировка.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

баба мара

преди 1 месец

тази изгоряла дървесина може ли да се ползва за нещо или да се изнася недостатъчнатехника и хора житарите които стачкуваха за европарите излязоха ли с техниката сипри този климат водата в българия ще свърши налага се жестока икономия миене ипране поливане басейни

29

до Айде

преди 1 месец

Това го знаем чече, нещо повече да кажеш. Или вече си отегчен, пък и ти горещо!

28

Айде

преди 1 месец

Пак изпълзяха климатичните мишоци и почнаха да църкат

fallback