Горещото време увеличава смъртността от сърдечно-съдови заболявания, каза д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR. Хората с психични разстройва също е по-вероятно да загинат в жегите. Застрашени са още хората с хронични заболявания, децата и бременните жени, които не трябва да излизат в горещото време.

"В световен мащаб се смята, че "Глобалният юг" ще бъде по-засегнат и по-бедните държави ще бъдат по-засегнати. Намират се в по-топъл пояс, който ще стане непоносим за живеене при глобалното затопляне. Половин милион души падат жертва на горещото време. Най-тежката гореща вълна в Европа е от 2003 г., когато загиват 70 хил. души", обясни тя.

В България годишно 1100 човека загиват заради горещото време.

В Европа намалява зимната смъртност и се увеличава лятната такава, стана ясно още от думите на д-р Спасова.

Тя подчерта, че горещото време оказва влияние върху производителността на труда и би следвало да се прекрати работата на открито.

"Климатиците в горещата вълна са животоспасяващи. Ползите са повече от вредите", смята д-р Спасова, която добави, че раздаването на вода е добра, но не и достатъчна мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase