Снимка Пиксабей
fallback

До 500 лева глоба заплашва всеки, който обича да пали скара и барбекю сред природата. Заради зачестилите пожари инспектори от Регионалната дирекция по горите в Пловдив правят засилени проверки за палене на открит огън.

Само за последните дни петима нарушители бяха одрусани със солени глоби. Те са засечени в района на селата Ситово и Добралък. Огньовете са били загасени незабавно, а на майсторите на пържолите на открито са съставени пет акта за административни нарушения по Закона за горите.

Санкциите предвиждат глоби от 200 и 500 лв. за физически лица, докато за фирми сумата скача до 1000 лв.

Заради 40-градусовите жеги под тепетата през уикенда стотици пловдивчани си организират пикници в местностите Копривките, Студенец, хижа "Здравец" и Бяла черква. Масова практика е да се палят огньове, за да се въртят шишчета и пекат пържоли. Това обаче създава огромен риск от пожари, предупреждават инспектори от РДГ. И уверяват, че проверките по изпълнение на спазване на мерките за безопасност в горските територии продължават и ще бъдат особено засилени през почивните дни.

От началото на тази година до момента в Пловдивско са възникнали 18 горски пожара, като са засегнати 8233 дка. Само през юли 9 огнища са опустошили 8091 дка.

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях, предупреждават от Регионалната дирекция по горите, пише Марица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 1 месец

колко хванати и осъдени (не само глобени!!!!) има на тази територия????кога ще се размърдат полицията и горските за да хващат тия н3н0рмалници които палят???

54

Анонимен

преди 1 месец

То като погледеш форума и ти става ясно. Огромно съзнание лъха. Най-важното на света е да се изпекат кюфтетата на 40 градуса на сянка. Ама да запалим огън.Ей така е и по пътищата, дай да минем в насрещното пък каквото стане. После аман-заман. Та и тука. Ако ти дойде огъня до чергата, песента ще е друга. А пък с тая скорост на пожарите, след година две няма да има къде в гората да се пекат кюфтета. Защото няма да има гора, а напечена поляна. Или застроено хотелче.

53

Анонимен

преди 1 месец

Скоро могат за забранят да се пресича улицата без светлоотразителна жилетка, защото създава опасност. Кампинговането е част от кулурата ни. За това едно време още от училище ни учеха как да се пали безопасено огън на открито. Сега искат да ни натикат в платените къмпинги, нагъчкани един до друг с непознати пред урегламентираното барбекю.

fallback