Снимка: SchoolNews BG

Радостин Чолаков е приет в Станфордския университет и ще продължи обучението си в Калифорния със стипендия. Тоой завърши Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив с пълно отличие, съобщава "Марица".

Той е родом от родопското село Барутин, но от малък се занимава с програмиране. През последните години разработва методи за подобряване на системи с машинно обучение и езикови модели, като тези зад популярното приложение ChatGPT.

Миналото лято бе един от двамата ученици, представящи страната ни на международната изследователска програма RSI към Масачузетския технологичен институт (MIT). Там неговият научен доклад, писан под ръководството на проф. Юн Ким и Хан Гуо, беше класиран сред петте най-добри от общо 100 проекта.

Радостин има и множество други награди от международни изследователски форуми и състезания като Европейския конкурс за млади учени EUCYS и Международния панаир за наука и инженерство ISEF.

Тези постижения му проправят пътя към един от най-престижните университети - Станфорд. Именно това е първото желание на Радостин измежду всички колежи по света поради изключително добрите възможности за развитие в сферата на компютърните науки.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase