Снимка: БГНЕС

Опит за източване на Здравната каса в Пловдив. Около хиляда души са използвали двама пловдивски лекари при документната измама. Това коментира пред журналисти комисар Георги Боюклиев, началник на отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР в Пловдив, съобщава БТА.

Към момента са извършени претърсвания в два лекарски кабинета и един Медицински център. След приключване на разследването ще бъде ясен точният брой на фиктивните пациенти и сумата, с която е ощетена касата, допълни Боюклиев.

Двамата лекари са привлечени като обвиняеми за документа измама. Те са ощетили Касата с 12 900 лева. Единият от тях е общопрактикуващ лекар, който насочвал направления на пациенти към Медицински център. Другият обвиняем е управителят на центъра, където са назначавани прегледи и различни процедури без дори пациентите да са ходили там, обясни прокурор Димитър Костов. В края на всеки месец центърът е отчитал направените дейности пред касата, която му заплащала съответната сума. По делото фиктивните пациенти са 31.

Разследването е започнало след като пациент вижда в досието си в интернет сайта на здравната каса, че са му извършени прегледи, без той да знае и подава сигнал.

Предстои днес Районната прокуратура да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо медиците. Предвиденото наказание за документната измама е от две до осем години лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase