Снимка: Bulgaria ON AIR

Хиляди деца у нас живеят в рискова среда. Сред тях са и тези, които са оставени от родителите им. Добрата новина е, че вече забравяме за познатите преди преди много години домове за сираци. Неприятната е, че има още много какво да се направи за тези деца.

"Началото на SOS като организация е една малко тъжна приказка, но с добро развитие и към момента нещата се случват по различен начин. SOS Детски селища е създадено след Втората световна война, когато е имало много деца сираци и не е имало кой да се грижи за тях. В процеса, това което е направено, една майка започва да се грижи за 6-8 деца. Този модел в България стартира през 1993 година и работи до 2013, тъй като настъпват промени в Закона за закрила на детето. Изискването е по-малко деца да се отглеждат в едно приемно семейство и тези деца да са в населените места, където имат повече възможност за социализация", коментира Екатерина Христова от SOS Детски селища в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи децата с много тежко състояние здравословно състояние се отглеждат в четири институции в България, като се върви към затварянето им.

"Идеята е те да бъдат настанени в приемни семейства, но намалява броят на тези семейства в България и отглеждането на дете със специфични потребности е доста трудно. Дори в големия град е трудно за приемните майки да отреагират бързо и да получат адекватна подкрепа. Това, че децата са приемни, не означава, че те получават допълнителни преференции. В много случаи в отдалечените населени места родители нямат собствен транспорт, което затруднява достъпа до болница или друго необходимо заведение", поясни Христова. Тя е категорична, че отново иска да запълнят с живот Детското селище, но под друга форма.

Гледайте целия разговор във видеото за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase