Снимка: Bulgaria ON AIR

От вчера фармацевтите спират за няколко часа работа в знак на недоволство срещу нова методика на Здравната каса за отпускане на лекарствата. Пациентската организация “Заедно с теб” обаче не подкрепя протеста.

"Хората с тежки хронични заболявания и трудноподвижните, отивайки до аптеките и виждайки, че тя е затворена, може да останат без лечение. Фармацевтите винаги са казвали, че не са търговци, но направиха така, че звучат единствено търговски и бизнес интереси в публичното пространство”, заяви Пенка Георгиева от "Заедно с теб" пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че протестът може да бъде изразен с плакати и знаменца. Трябва да имат среща с институциите, където да изложат своите доводи. Допълни, че цифрите не са в интерес на фармацевтите. По данни на НЗОК за 2023 г. таксите за финансираните лекарства от Касата са 34 млн. лв., като от тях са усвоени 30,7 млн. лв. Бюджетът за 2024 г. от НЗОК е над 45 млн.

Повече от два пъти се увеличиха приходите на фармацевтите, изтъкна Георгиева и добави, че промените в наредбата са в интерес на пациентите, а новите рецепти са много по-лесни за изпълнение.

"Лекарствата по НЗОК и 100% реимбурсирани са 2-3 и много по-рядко - 4. Допълнителните в рецептата, които са за съпътстващите заболявания, не са включени и на тях фармацевтът си слага печалба. Фармацевтите не са честни и морални с обществото. Само две или три ще бъдат от Касата на 100%, за останалите си получават печалбата. Неморално е медицински специалисти да отказват достъп до лечение на пациентите", подчерта Пенка Георгиева в "България сутрин".

Георгиева допълва, че разхищаването на публични средства е рисково за баланса в НЗОК. Липсваше диалог между НЗОК, МЗ и Българския фармацевтичен съюз.

Пенка Георгиева е на мнение, че трябва да се увеличат компетенциите на помощник-фармацевтите, които в момента нямат право да продават лекарства с рецепта. В графиците в аптеките са, но при проверка се скриват и не се показват, алармира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase