Снимка БГНЕС, архив

Пациенти скочиха против обявяването на протести от страна на аптеките и заплахите, че ще се прекратят договорите с НЗОК. „С тези бизнес интереси фармацевтите ограничават достъпа на пациентите до лечение“, заявяват от пациентски организации „Заедно с теб“ в своя позиция, пише скенер нюз.

„Считаме, че предложените промени в проект на Наредба 4, с които се предлага премахване на ограничението на една рецептурна бланка да се предписват до три медикамента, свързани с лечението на до три различни заболявания, са в интерес на пациентите. Така ще се осигури назначаване на комплексна лекарствена терапия на пациентите в една електронна рецепта и възможност за по-прецизна и пълна оценка на лекарствената терапия, както и преценяване на взаимодействията между отделните лекарствени препарати, а също така ще се улеснят магистър-фармацевтите при обработка на електронното предписание“, аргументират се пациентите.

От „Заедно с теб“ не одобряват натиска и създаването на напрежение от фармацевтите заради търговски интереси. „Те винаги са твърдели, че поставят пациентите в центъра на системата, че не са търговци, а упражняват фармацевтични грижи. Със затварянето на аптеки и ограничаване на достъпа до лечение на пациентите, те доказват обратното“, посочват от организацията.

И припомнят, че по данни на НЗОК през 2023 г. средствата за отпускане на лекарства за домашно лечение в аптеките са били 34,3 млн. лв., в които влизат и 2 млн. лв. за аптеките в труднодостъпни райони. Изпълнението към 31 декември 2023 г. е 30,7 млн. лв. За 2024 г. по този параграф са отпуснати 45, 220 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за аптеки в труднодостъпните места. Първите месеци показват средномесечен разход от 3,284 млн. лв., а след влизането в сила на 100% реимбурсиране на лекарства за сърдечносъдови заболявания са със средномесечен разход от 7,6 млн. лв.. „Така че реално приходите на аптеките от това перо са се увеличили повече от два пъти“, подчертават от „Заедно с теб“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase